Braki masła we francuskich sklepach

W wielu francuskich sklepach, głównie supermarketach od kilku tygodni brakuje masła. W sklepach najbardziej znanych sieci handlowych pojawiły się tablice z ogłoszeniami następującej treści: „Drodzy Klienci, z powodu braku surowca do produkcji masła nie jesteśmy dzisiaj w stanie zapewnić zaopatrzenia sklepu w ten produkt”. Niektóre sieci twierdzą, że powrót do normalnej sytuacji nie nastąpi wcześniej, niż w kwietniu 2018 r. Taka sytuacja jest efektem znacznego spadku produkcji mleka we Francji, co wynika po części z fatalnych plonów i zbiorów roślin na pasze z powodu tegorocznych anomalii klimatycznych, także z ograniczeń unijnego wsparcia dla hodowców mlecznych, a przede wszystkim dlatego, że krajowi producenci mleka nie wytrzymują niskich cen surowca, często znacznie poniżej kosztów produkcji.

W lipcu br. francuska produkcja OMP i masła spadła odpowiednio o -15,8% i -8,6% w porównaniu z lipcem 2016 r. Z kolei produkcja serów twardych (emmental, comte, beaufort) i serów miękkich wzrosła, odpowiednio o 7,5% i 10% w tym samym okresie. Francja i Niemcy, które wytwarzają ok. 40% całkowitej produkcji masła w UE, odnotowały spadek tej produkcji o ok. 7% w ciągu pierwszych 7 miesięcy br. Francuzi są jednymi z największych konsumentów masła, roczne spożycie to ok. 8 kg na osobę, konsumpcja masła wzrosła od 2013 r. o 5%.

 

 

Komentarze są wyłączone.